Gå vidare till innehåll

Konditionsträning

Positiva Effekter Av Konditionsträning

Faisal Habib 05 May 2023 0 kommentarer

I den här artikeln kommer vi gå igenom de positiva effekterna av konditionsträning, förklara hur konditionsträning påverkar viktnedgång samt svara på vanliga frågor.

Det finns otroligt många fördelar med att röra sig mer i vardagen och få in både konditionsträning och styrketräning regelbundet. Genom att få in mer rörelse i ditt vardagsliv minskar du bland annat risken för vissa sjukdomar, får bättre sömn och ökad lungkapacitet.

9 positiva effekter av konditionsträning

Människokroppen är designad för att du ska röra dig. Att vara så stillasittande som vi generellt sett är idag är ingenting som är bra för oss, och börjar du röra dig mer kommer du snabbt märka fördelarna med konditionsträning.

Det finns många fördelar, men de nio som vi vill lyfta fram extra är:

  1. Ökad lungkapacitet.
  2. Positiva effekter på blodfetter.
  3. Fler röda blodkroppar.
  4. Reducerar stress.
  5. Bättre sömn.
  6. Bättre minne.
  7. Lättare att kontrollera vikten.
  8. Bättre koncentrationsförmåga.
  9. Minskad risk för vissa sjukdomar.

Folkhälsomyndigheten har tagit fram riktlinjer för fysisk aktivitet i Sverige. Rekommendationerna för barn och unga mellan 6–17 år är att utföra medelintensiv pulshöjande aktivitet minst 60 minuter per dag. När det gäller högintensiv aktivitet eller den typen som stärker skelettet och musklerna rekommenderas det minst 3 dagar i veckan.

De rekommenderar en vuxen person mellan 18 och 64 år att utföra medelintensiv fysisk aktivitet minst 150–300 minuter per vecka, vilket motsvarar minst ca 20 minuter per dag. När det gäller högintensiv fysisk aktivitet råder de till minst 75–150 minuter, eller en kombination av medel- och högintensiv träning som motsvarar dessa riktlinjer.

De säger också att vuxna bör träna regelbundet och utföra muskelstärkande aktivitet på medel- eller högintensiv nivå minst 2 dagar i veckan. Denna träning bör träna alla de större muskelgrupperna.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Vad som räknas som medelintensiv och högintensiv aktivitet är individuellt. För en person som sitter stilla framför en dator hela dagen kan en promenad i rask takt vara medelintensiv, medan det för en mer vältränad person kan vara att springa ett längre pass. Anpassa efter din nivå och öka sedan i takt med att du utvecklas.


Konditionsträning och viktnedgång

En av de största fördelarna med konditionsträning är att den hjälper oss att hålla vikten i schack. När du konditionstränar förbrukar du mycket energi vilket enkelt förklarat innebär att du bränner mer kalorier.

Håller du i träningen under längre perioder i livet och bygger muskler så kommer din kropp automatiskt att bränna mer kalorier. Det beror på att muskler behöver mer energi än fett. Du ökar då din basalmetabolism (engelskans Basal Metabolic Rate, förkortat BMR) vilket är den energi din kropp förbrukar när du är helt stillasittande.

Vid viktreglering är kosten en mycket stor del då det handlar om att justera energiintaget efter målet. Du kan alltså träna mycket, men om du inte justerar ditt energiintag så att du gör av med mer energi än du får i dig, så kommer din vikt att vara oförändrad. Dock anser många att det är lättare att hålla goda kostvanor om de tränar samtidigt och förändrar sin livsstil.

Konditionsträning i sig kommer alltså inte automatiskt att leda till viktnedgång. Men med rätt kost kombinerat med träning kommer du att få lättare att kontrollera din vikt.

Läs mer: Aerob och anaerob träning.

Sammanfattningsvis är konditionsträning fördelaktigt för både den fysiska och psykiska hälsan. Våra kroppar är inte gjorda för att vara sås stillasittande som vi är idag, och att komma i gång med träningen har positiva effekter som du inte kan få på annat sätt.

Sitter du mycket och är inaktiv i vardagen kan första steget till förändring vara att gå ut och ta en 20 minuters promenad i rask takt. När du har fått in det som en rutin och vill ta det till nästa steg kan du börja småjogga eller springa för att träna hjärtat och syreupptagningsförmågan ännu mer!

Svar på vanliga frågor:

Vad händer i kroppen vid konditionsträning?

När du tränar kondition tränar du hjärtat. Det pumpar mer blod, ökar antalet röda blodkroppar som transporterar syre från dina lungor ut i kroppen. Detta minskar bland annat risken för vissa sjukdomar, såsom hjärtinfarkter, typ-2 diabetes och högt blodtryck.

Går jag ner i vikt om jag konditionstränar?

Nej, inte av endast konditionsträning. Vill du gå ner i vikt så krävs det att du får i dig färre kalorier än vad du förbrukar, vilket kallas för kaloriunderskott. Detta innebär att kosten är den viktigaste delen. En positiv effekt av konditionsträning är dock att du får lättare att kontrollera vikten eftersom konditionsträning bränner mycket kalorier.

Varför är konditionsträning bra?

Konditionsträning är bra för många saker. Bland annat stärker du hjärtat, minskar stress, du får bättre sömn och bättre koncentrationsförmåga.

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.

Tack för att du prenumererar

this is just a warning
Kundvagn
0 val