Gå vidare till innehåll

Konditionsträning

Aerob Och Anaerob Träning

Faisal Habib 05 May 2023 0 kommentarer

Våra kroppar har två olika energisystem: det aeroba och det anaeroba. Enkelt förklarat är den stora skillnaden att det aeroba systemet kräver syre, medan det anaeroba inte gör det. Aerob och anaerob träning fyller olika syften.

Aerob träning är uthållighetsträning som ökar hjärtfrekvensen och andningen under relativt lång tid. Med andra ord är det träning när kroppen hela tiden tar upp syre så att den ska kunna fortsätta, som till exempel längdskidåkning eller cykling. Anaerob träning innebär den typen av träning som inkluderar korta stunder av intensiv aktivitet. Exempel på anaerob träning är styrketräning och sprint.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom båda typerna närmare och förklara deras likheter och skillnader.

Lästips: Konditionsträning.

Aerob träning

Aerob träning är när du tränar kroppens uthållighet så att den hela tiden får tillräckligt med syre för att du ska kunna fortsätta. Då använder kroppen energi från framför allt kolhydrater och fett. Aeroba övningar ökar hjärtfrekvensen och andningen för att kunna ge mer syre till dina muskler. Detta leder till att du inte får mjölksyra i musklerna utan kommer kunna fortsätta under en längre tid.

Exempel på aerob träning:

 • Snabba promenader.
 • Löpning.
 • Simning.
 • Cykling.

Tränar du till exempel har ett löppass utan att ta ut dig helt utan håller en jämn takt som du kan hålla under en längre period, så stannar kroppen kvar i det aeroba systemet. Aerob träning har många fördelar, såsom sänkt blodtryck och vilopuls. Du får även fler typ 1 muskelceller, vilket är den uthålliga typen av muskelceller.


Anaerob träning

Anaerob träning är när du utsätter kroppen för korta intervaller av fysisk aktivitet. Den här typen av träning ökar inte syreupptaget utan gör att kroppen bryter ner glukosdepåer i musklerna. Det uppstår då en syrebrist och du får mjölksyra. Detta leder till att kroppen inte orkar jobba under lika långa perioder som den gör när du tränar aerobt.

Exempel på anaerob träning:

 • Tyngdlyftning.
 • HIIT (högintensiv intervallträning).
 • Sprint.

Ofta så tränar du både aerobt och anaerobt under samma pass utan att tänka på det. Kör du ett HIIT-pass så är du i det anaeroba systemet under de intensiva perioderna, och växlar sedan över till det aeroba. Du är då i det aeroba systemet när det är lägre intensitet och du springer långsammare eller går. Tränar du styrketräning och ser till att lyfta riktigt tungt med få repetitioner är även det anaerob träning som sedan går över i det aeroba medan du vilar mellan dina set. Vid den här typen av träning så får du fler typ 2 muskelceller, vilket är den explosiva typen.


Likheter och skillnader på aerob och anaerob träning

De största skillnaderna på aerob och anaerob träning är:

 • Sättet kroppen använder energi.
 • Intensiteten på träningen.
 • Hur länge en person kan utföra träningen.

Generellt sett så används aeroba övningar för att öka uthålligheten medan anaeroba övningar ökar styrkan och muskelmassan.

Båda typerna hjälper bland annat kroppen med att:

 • Stärka hjärtat.
 • Öka blodcirkulationen.
 • Öka ämnesomsättningen.

Läs mer: Positiva effekter av konditionsträning.

All typ av träning är fördelaktigt för hälsan, både den fysiska och mentala och bör utföras regelbundet för att vi ska må bra.

Svar på vanliga frågor:

Kan jag träna både aerob och anaerob träning samtidigt?

Både ja och nej. Du kan träna både det aeroba och det anaeroba systemet under samma pass, men inte samtidigt. Kör du till exempel ett spinningpass så är det aerob träning under passet, men även anaerob om ni kör intervaller.

Vad är aerob träning?

Aerob träning är det som också kallas för konditionsträning eller uthållighetsträning. När du tränar till exempel löpning eller tar en snabb promenad så ökar andningsfrekvensen och pulsen och därmed ditt syreupptag. Det gör att du kan fortsätta träna under längre perioder.

Vad är anaerob träning?

Anaerob träning är när du använder kroppens maxkapacitet under korta intervaller. Du får energi ur glukosdepåer och denna typ av träning påverkar inte ditt syreupptag. Mjölksyra är vanligt vid anaerob träning vilket gör att du inte kan fortsätta i längre perioder. Exempel på anaerob träning är tyngdlyftning och sprint.

Vad är aerob träning bra för?

Aerob träning är bra för många saker. Bland annat så sänker det vårt blodtryck och vår vilopuls samt ökar antalet typ 1 muskelceller som är den uthålliga typen. Aerob träning är bland annat kopplad till förbättrad kondition och bättre blodflöde till dina muskler.

Vad är anaerob träning bra för?

Anaerob träning har många fördelar. Du ökar styrkan i musklerna och antalet typ 2 muskelceller som ger snabbare återhämtning. Typ 2 muskelceller hjälper kroppen att bli av med mjölksyra vilket gör att du kan utföra anaerob träning längre.

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.

Tack för att du prenumererar

this is just a warning
Kundvagn
0 val